הסכמי מקרקעין; רכישה, מכירה, השכרה

מאת: עו"ד מירית ענתבי*

פנתה אלי הבוקר מכרה ותיקה, ס׳, בבקשה שאסייע לבתה הסטודנטית "להשתחרר" מהסכם שכירות עליו חתמה. ס׳ הרימה גבה נוכח שאלתי אם בתה נועצה בעורך דין טרם החתימה, בהשיבה ״בימינו גם בשביל הסכם שכירות צריך עורך דין?״. תשובתי היתה חד-משמעית: ״ברור״. לא ניתן להקל ראש, שכן מדובר במסמך משפטי, לכל דבר וענין, המסדיר מערכת חוזית ארוכת טווח, מינימום בת שנה ולרוב אף ארוכה יותר, בעלת השלכות כבדות משקל, הן בהיבט הכספי והן בהיבט החשוב מכל-קורת הגג מעל ראשינו. בנסיבות אלה, ודאי שחובה עלינו להגן על עצמנו, בין אם אנו השוכרים ובין אם אנו המשכירים. מקריאת הסכם השכירות, הוברר לי כי זהו הסכם סטנדרטי שהורד מאחד האתרים באינטרנט או כזה הנרכש בדואר, אשר מחירו/העדר מחירו מעיד על תוכנו ואיכותו, לרבות אי-הסדרה של סוגיות רבות וחשובות ביחסים שבין השוכר לבין המשכיר.
על-פי ההסכם, בתה איננה יכולה להשתחרר מההסכם בלי להפסיד את יתרת דמי השכירות עד תום תקופת השכירות (כ-7 חודשי שכירות!), וזאת על אף שהנסיבות הן שהיא ובן זוגה נפרדו והוא עזב את הדירה, ואין היא חפצה להיוותר בדירה, בפרט שאין באפשרותה לממן גם את חלקו.
ודוק: אנשים נוטים ״לחסוך״ ולא להוציא כספים לאיש מקצוע, וחלף זאת לסמוך ידיהם על מסמכים, שאינם נותנים את המענה הנכון, ולמצער, היעיל ביותר לסוגיות שעלולות לצוץ במהלך תקופת השכירות. ״חסכון״ העולה להם ביוקר בסופו של יום.
לפיכך, מומלץ שלא להסתמך לעולם על מסמכים סטנדרטיים ו/או כאלו שאחרים חתמו/החתימו ו/או ש״רצים״ כבר שנים שכן לגבי האחרונים אינם מביאים בחשבון את השינויים בדין והם הופכים ללא ישימים במקרה הצורך. ההשקעה בעורך דין מנוסה המבין בתחום, תביא בסופו של יום דווקא לחסכון עצום בעגמת נפש ובהוצאת סכומים גבוהים עשרות מונים על עורכי דין לשם ביטול/אכיפת ההסכם וכיו״ב. במקרה זה ייעצתי לס׳ כי הדרך היחידה שפתוחה בפני בתה היא פנייה למשכיר בהצעת פשרה, שתחסוך לו ולה הוצאות מיותרות ומלחמות.
משרדנו מלווה משקיעים רבים בארץ ותושבי חוץ, לצורך השכרת דירותיהם/נכסיהם, הן כמנהלי נכסים והן לענין הסכמי שכירות. מנסיוני, עדיף תמיד לעשות שימוש באיש מקצוע לצורך עריכת ההסכם – פעולה חיובית, חלף שימוש באותו איש מקצוע בדיעבד -כאשר מתחילות הצרות.
בנושא השכרת נכסים תמצאו מידע בעמוד האנטרנט של משרדנו:
http://www.mirita-law.co.il/?page_id=29
עוד בנושא השכרת דירות, קראתי כתבה מעניינת, בה מפורטות אינספור סיבות המצדיקות מיסוי דמי השכירות החל מהשקל הראשון. ואני שואלת: האמנם?! מבלי לגרוע מאינספור סיבות נוספות בגינן דעה זו מוטעית, הרי שמניסיוני בתחום ההגבלים העסקיים והתחרות החופשית, הרי שחוקי/כללי השוק החופשי קובעים כי המס תמיד יגולגל לפתחו של הצרכן הסופי, ובמקרה זה, השוכר. קרי, התוצאה תהיה העלאת דמי השכירות דווקא לאלו ש״אין להם״. אזי במה יועילו חכמים בתקנתם?!…..
לכתבה: http://www.globes.co.il/news/article.aspx…


הכותבת הינה בעלת משרד עורכי דין בוטיק מוביל בישראל, המתמחה בתחומי המשפט האזרחי-מסחרי, אישות וניהול הון עסקי ומשפחתי. דיני משפחה, גירושין וירושה, תיקי "גנבת זרע", חקיקה ומדיניות, נדל"ן, דיני חוזים, דיני חברות, פשיטת רגל והסדרי נושים, דיני תקשורת, דיני קניין רוחני, לשון הרע ופגיעה במוניטין. 

מייל: miritalaw@gmail.com

אתר אינטרנט: www.mirita-law.co.il

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחברת איננה נושא באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

31 במאי 2015