צוואות וירושות

מאת: עו"ד מירית ענתבי*

"הדבר היחיד הבטוח בעולמנו, הוא המוות", ובאותו הקשר ״אין אדם יודע יום פקודתו״. קרי, המוות לצערנו יגיע, השאלה רק אימתי…
זו התשובה שנתתי לשאלתו של י׳ אם למרות גילם הצעיר, שלו ושל אשתו, שנות ה40 לחייהם, יש מקום לעריכת צוואה. השבתי ברור שכן! ואין כאן בכלל מקום להתלבטות. למדתי זאת על בשרי לפני כשני עשורים כאשר שותפי במשרד עורכי הדין, גבר שטרם מלאו לו 40, בריא וספורטאי, ישב עמי בערב על תיק חשוב, כשהוא מרגיש נפלא ובמצב רוח מרומם, שב לביתו, ושם כעבור מספר שעות לקה בשבץ מוחי ונפטר.

"אנשים נשלטים על ידי רגשותיהם ומביעים התנגדות עזה כאשר ההיגיון מנסה לכפות את משמעתו עליהם" (מקס נורדאו); אכן, הרגש גובר עלינו ומונע מאתנו לחשוב ולהתמודד בהגיון עם המוות ובעיקר עם מה שיקרה לאחריו. לכן, בבואנו לטפל בצוואה, או בירושה – עלינו לנהוג ברגישות בד בבד עם מקצועיות.

להווי ידוע, שהשפעת הירושה והצוואה על יורשנו היא רבה וארוכה מאד, וברי כי תכנון נכון, יכול להועיל ליורשינו בהיבטים רבים ביותר, כגון בענייני מיסוי.

השאלה הבאה שנשאלה: ״ממילא חל חוק הירושה, אז לשם מה נדרשת צוואה?״. גם לכך תשובה ברורה: אם השכלנו להעדיף את דרך הצוואה, הרי שרק היא – תחול, משום שצוואה גוברת על החוק הקובע הורשה בהתאם להוראותיו, שבדרך כלל לא מתאימה לרוב רובם של האנשים, כגון הורשת דירת המגורים מחצה מחצה לבן הזוג ולילדים. במהלך עבודתי נתקלתי במקרים של ילדים אשר החליטו למכור את הדירה, למרות התנגדותם של האם/האב שנותרו בחיים, שכן היו זקוקים לכסף או מטעם אחר כלשהו. הבן הזוג שנותר בחיים מצא עצמו יוצא מדירת המגורים בעודו בחיים. מה שלא היה קורה אילו נערכה צוואה. גם מסיבה זו, ובמיוחד במקרים של פרק ב' בנישואין, מודגש הצורך בצוואה מקצועית שתוכן בידי עורך דין מנוסה שגם ידע לייעץ כיצד לצוות כדי למקסם את התוצאות הרצויות.
עוד בנושא בדף האינטרנט של משרדנו בנושא ירושות וצוואות המצורף.
http://www.mirita-law.co.il/?page_id=39


הכותבת הינה בעלת משרד עורכי דין בוטיק מוביל בישראל, המתמחה בתחומי המשפט האזרחי-מסחרי, אישות וניהול הון עסקי ומשפחתי. דיני משפחה, גירושין וירושה, תיקי "גנבת זרע", חקיקה ומדיניות, נדל"ן, דיני חוזים, דיני חברות, פשיטת רגל והסדרי נושים, דיני תקשורת, דיני קניין רוחני, לשון הרע ופגיעה במוניטין. 

מייל: miritalaw@gmail.com

אתר אינטרנט: www.mirita-law.co.il

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחברת איננה נושא באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

1 ביוני 2015