עצות להורים גרושים במהלך חופשת הקיץ | כיצד לצלוח את הכאוס של החופשה בסוגיות חשובות המתעוררות דווקא בחופשה?

מאת: עו"ד מירית ענתבי*

מתוך ראיון שלי לתכנית "תמונה משפחתית" ברדיו 101FM, בה נתבקשתי לתת עצות להורים גרושים בסוגיות המתעוררות ביתר שאת במהלך חופשת הקיץ. הראיון המלא מצורף, ובנוסף תקציר ממנו תמצאו בהמשך. חופשת הקיץ – כאורכה של החופשה בקיץ כך גודלה של הבעיה. החופש כשמו כן הוא חופש ממסגרות קיימות, שבירת אותן מסגרות. בענין זמני השהות, המסגרת היא (אם אין מדובר במשמורת משותפת), של מפגשים של פעמיים בשבוע וכל סוף שבוע שני. מנסיוני אני עדה להסכמי גירושין הקובעים, אמנם, את זמני השהות במהלך השנה, אולם חסרים התייחסות מלאה ומפורטת לחופשות וחגים, או נוקטים בלשון לאקונית/כללית, הנתונה לפרשנויות, שהיא המקור לכל הצרות.

לכן, גבשו "תכנית הורות" – במסגרת הסכם הגירושין יש להתוות תכנית מפורטת עד הפרט הקטן ביותר, וזאת על מנת למנוע פרשנויות או מחלוקות בעתיד. באותו הסכם יש לפרוט לפרוטות את נושא החופש הגדול והחגים, תוך מתן התייחסות לזמן הפנוי של הילדים שגדל כמו גם הצרכים שלהם: יותר זמן טיפול, סוגי בילוי, חופשות וההוצאות תופחות. במקרה של הסכם חסר פנו לעו"ד או איש מקצוע אחר שיגשר ביניכם. כאשר מתבקשת לגשר, אני אומרת ללקוחותיי בפנים, ורק אתמול נאלצתי לומר זאת ללקוחה  – לא מעניין אותי מה כל אחד מכם רוצה, מעניין אותי דבר אחד – טובתו של הילד. אותו אני רואה לנגד עיני, ומנסה להכנס לנעליו ולבחון מה הוא היה רוצה.

טובת הילד: ראו את טובת ילדיכם לנגד עינכם כל העת. זכרו שהחופש הוא החופש שלהם, שייך להם. מריבות בין ההורים בכל נושא מותירות צלקות הן לטווח הקצר, והן לטווח הארוך. ילדים חשים באוירה טעונה בין הוריהם, ובנוסף נותרים אצלם זכרונות קשים מהחופש. לכן, ולו לחודשיים ימים, הניחו את כל המחלוקות ביניכם בצד, לטובת בריאותם הנפשית של ילדיכם.

גמישות: קבלו כאקסיומה ברורה – ילד זקוק לשני הוריו ובאותה מידה! לכן גלו גמישות.בתקופת החופש הגדול נקבעים הסדרי ראיה מורחבים לאב. יש הקובעים שהילדים ישהו עם האב במשך חודש שלם, אחרים קובעים שהייה בת פרקי זמן של שבוע, או כל הסדר אחר. חשוב מאוד לגלות גמישות. לאפשר החלפות, להתפשר ולתאם לוחות זמנים, שיאפשרו לילדים בילוי זמן איכות עם שני הוריהם. זה הזמן לאפשר לאבות שביננו לבלות זמן ארוך במחיצת הילדים, דבר שלא תמיד מתאפשר במהלך השנה.

נסיעה לחו"ל: אפשרו לילדים נסיעה לנופש עם ההורה השני בארץ או בחו"ל. הורה המתעקש למנוע מילדו נסיעה עם ההורה השני, גורם לילד עוול. כמובן, שאם קיים חשש כלשהו בנוגע לחזרת הילדים לארץ ניתן דרך כלל לפתור אותם באמצעות בטחונות. אפשרו לילדים חופשה שתיחרט בזכרונם, גם אם הדבר כרוך בכך בפגיעה בזמני השהות המוסכמים. בכל נושא הדרכונים, מנסיוני נושא טעון המגיע לא אחת לפתחו של בית המשפט, טפלו מראש, עוד טרם יציאת הילד לחופשה, על מנת שאם וככל שתתעורר מחלוקת ניתן יהיה לפותרה מראש.

קייטנות/פעילויות עם חברים/עם המשפחה המורחבת: עלות הקייטנה הינה עלות נכבדת יחסית. לעיתים קרובות מוסכם במסגרת הסכם הגירושין כי הקייטנה בקיץ תשולם על ידי שני ההורים במשותף באופן שווה. התייעצו עם ההורה השני לגבי טיב הקייטנה ושתפו פעולה בהליך הבחירה והרישום. לעיתים הורה שאינו מחויב להשתתף בעלות הקייטנה, יעשה זאת מרצונו אם ירגיש שהינו שותף לקבלת ההחלטות.בנוסף, התחשבו בפעילויות של הילדים עם חבריהם. אפשרו להם לשהות עם בני גילם ולהשתתף בפעילויות ואירועים חברתיים, גם אם אתם חשים כי הדבר גוזל מכם זמן עימם.אפשרו להם לשהות עם הסבים והסבתותמפאת חשיבות המפגשים עמם, אך גם מ"מניעים אגואיסטים" – אלו יקלו עליכם את הנטל במהלך החופשה הארוכה.

הוצאות נוספות ומזונות: עניין המזונות תמיד נתון למחלוקת בתקופה זו עקב ההוצאות הנוספות שאנו נדרשים להם במהלך החופש. ראשית, תכננו תקציב מראש והפרישו כספים במיוחד. ועצה חשובה אך קשה ליישום: אל תתחשבנו בנושאי כספים ומזונות במהלך החופש. לפני/אחרי תמיד יש זמן לכך. גם הביאו בחשבון שסכומי המזונות המשולמים הם בדרך כלל ממוצע שנתי. תקופות בהם הילדים שוהים יותר עם האב אינן מפחיתות את סכום המזונות, שהרי חלק גדול מההוצאות הקבועות (ארנונה, ביגוד וכיו"ב) אינן משתנות, גם אם הילדים נמצאים אצל האב חלק גדול מחופשת הקיץ. באותו אופן, האב אינו משלם מזונות גבוהים יותר בתקופות בהן הוצאות האם גבוהות יותר, כמו בתקופת המעבר בה יש הוצאות גדולות על ביגוד, בחורף או בקיץ כאשר הוצאות חימום/קירור הבית גבוהות בצורה משמעותית ובמקרים רבים נוספים. גישור: אם עדיין מתעוררת מחלוקת, ונסו לבחון זאת עם הצד השני עוד טרם יציאת הילדים לחופשה, מיד אבל מיד לפנות לצד שלישי מוסכם, למגשר, לכל אדם אשר יכול לסייע בפתרון המחלוקת מבלי לערב את הילדים!

הוציאו המחלוקות בין ההורים ל"חופשה זמנית" בתחדשיים: רק בלית ברירה ובמקרים קיצוניים פנו לבית משפט בבקשה מתאימה, לפי הענין. רק הימנעו ממריבות בפני הילדים, מהסתה, ממניעת קשר, מתלונות שווא וכיו"ב. זכרו שחופשת הקיץ תסתיים בסופו של יום, אולם המצוקות של ילדיכם בעקבות מעשיכם לא תסתיים לעולם עבורם, היא תיתן אותותיה והשלכותיה לעד.

"היו חכמים ולא צודקים": עמידה על זכויות היא חשובה, אולם זכרו תמיד כי טובת ילדיכם היא הראשונה במעלה. אינספור מחקרים הוכיחו אמפירית כי לאופן ניהול הליך הגירושין כמו גם לאופן התנהלות ההורים לאחר הגירושין, השלכות כבדות משקל על ילדיכם בהווה ועל התפתחותם העתידית.

לסיום, ראו את תמונת ילדיכם לנגד עיניכם, הנהנה גם מאביו וגם מאמו, אמנם בנפרד, אך הפרידה שלכם איננה הפרידה של כל אחד מכם ממנו.

לראיון המלא (תחת הכותרת מן המדיה):  http://www.mirita-law.co.il/?page_id=215


 

הכותבת הינה בעלת משרד עורכי דין המתמחה במשפט אזרחי-מסחרי, לרבות דיני משפחה, גירושין וירושה, תיקי גניבת זרע, תיקי נזיקין בתוך המשפחה, פשיטות רגל והסדרי נושים בשילוב דיני אישות, הקמה וליווי חברות בכל תחומי המשפט, עריכת עסקאות מקרקעין, הסכמים מסחריים ותקשורת. בנוסף, הכותבת גיבשה והגישה תביעה תקדימית בארץ שעילתה גניבת זרע ומתמחה בתביעות נזקים והפחתת מזונות קטינים במקרים אלו. 

מייל: miritalaw@gmail.com

אתר אינטרנט: www.mirita-law.co.il

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחברת איננה נושא באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

1 ביולי 2015